
Πηγή: http://www.sintagespareas.gr
|
Ζαρκάδι με κάστανα

- 1 1/2 κιλό ζαρκάδι
- 600 γρ. κάστανα (βρασμένα και καθαρισμένα)
- 1/2 ποτήρι του νερού κονιάκ
- 1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο
- 4 κ.σ. φρέσκο βούτυρο ή ελαιόλαδο
- 1 ποτήρι χυμό ντομάτας (+ 1 κ.σ. ντοματοπελτέ)
- 1 κ.γλ. θυμάρι
- 4 καρότα σε ροδέλες
- αλάτι
- 1 κ.γλ. πιπέρι σε κόκκους
- 2 φύλλα δάφνης
- 1 ξυλάκι κανέλα
- 4-6 καρφάκια γαρίφαλο (προαιρετικά)
Για τη μαρινάδα:
- 2 ποτήρια του νερού λευκό κρασί
- 1 ποτήρι του κρασιού ξίδι
- 2-3 φύλλα δάφνης
- 1 κ.γλ. δεντρολίβανο αποξηραμένο (ή 1 κλωναράκι φρέσκο)
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο

- Κόβουμε το ζαρκάδι σε μερίδες και το μαρινάρουμε για τουλάχιστον 4 ώρες ή όλο το βράδυ (σκεπασμένο στο ψυγείο). Αφού μαριναριστεί το στραγγίζουμε πολύ καλά.
- Ζεσταίνουμε το βούτυρο ή το λάδι και σοτάρουμε ελαφρά το τριμμένο κρεμμύδι.
- Προσθέτουμε τα κομμάτια του ζαρκαδιού και τα σοτάρουμε μέχρι να ροδίσουν.
- Σβήνουμε με το κονιάκ και προσθέτουμε τα μπαχαρικά, τα καρότα, τον χυμό ντομάτας και τον ντοματοπελτέ, καθώς και χλιαρό νερό όσο να καλυφθεί το κρέας. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά, για 1 ώρα και 15 λεπτά έως μιάμιση ώρα. Σε αυτό το διάστημα ελέγχουμε, μήπως χρειαστεί να προσθέσουμε ζεστό νερό.
- Ρίχνουμε τα κάστανα, προσθέτουμε νερό, αν χρειάζεται, χαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 15-20 λεπτά ακόμη.
|